Atât de mult a iubit Dumnezeu poezia, încât ne-a dat versurile Sale pentru ca oricine le citește să nu rămână încremenit în dogmă, ci să descopere bucuria de a-L gusta pe Creatorul său. Și poezia Lui, care se găsește în Psalmii, este întrutotul adevărată și ne vorbește despre El (Autorul nostru), despre noi (scrierile Sale în lut plămădit cu apă) și despre iubirea care stă punte între El și noi.
Ca orice poezie autentică, și totuși mai presus chiar și de cele mai meșteșugite versuri ale muritorilor de rând, Psalmii acoperă o tematică diversă, vorbindu-ne despre bucuriile și tristețile omului sub soare, despre dorințele lui cele mai ascunse, despre promisiunile unui Dumnezeu al cărui deget iese din transcendent pentru a atinge binefăcător măruntele Sale creaturi, despre fericire, judecată, suferință, salvare, laudă, închinare, milă, metehne, rugăciune, înțelepciune și multe alte piese care completează puzzle-ul enorm al creației lui Dumnezeu, în care El ne-a hărăzit minunea de a exista și de a ne scrie viața.
În prima ediție pe 2024 a newsletterului „Drumul spre Emaus” vă recomandăm o serie de resurse care să vă îmbogățească perspectiva asupra Psaltirii.
Psalmii în „Biblia, într-un an”
Vă reamintim cele cinci interviuri acordate de pastorul George Șchiopu, capelan al Universității Adventus, în cadrul proiectului „Drumul spre Emaus. Biblia, într-un an”, toate pe marginea cărții Psalmii.
Muzeul psalmilor
Singurul muzeu de felul acesta din lume, The Museum of Psalms a fost înființat în anul 1995 cu dorința de a veni în întâmpinarea celor înfometați după arta de natură spirituală.
Situat în cetatea veche a Ierusalimului (Israel), muzeul îi prezintă publicului interesat o serie de ilustrări vizuale ale tuturor celor 150 de psalmi, picturi realizate pe parcursul unui deceniu și jumătate de Moshe Tzvi Berger (1924-2015).
Născut în Transilvania, trăgându-se din seminția leviților, Berger a fost supraviețuitor al Holocaustului. Dorința artistului a fost să ofere „inspirație sufletelor celor ce caută iluminare spirituală și nu trăiesc doar cu pâine”.
Adevăruri și perspective
Florin Matei, realizatorul emisiunii „Adevăruri și perspective” difuzată la Speranța TV, a dialogat cu pastorul Valeriu Petrescu pe marginea unui subiect dificil, „Psalmii blestemelor”.
Recomandări de lectură
Meditații la Psalmi (C.S. Lewis, traducere Emanuel Conțac, Editura Humanitas). Vezi aici un extras.
Cele mai frumoase pagini de înțelepciune biblică (traduse din ebraică și greaca veche de Monica Broșteanu și Francisca Băltăceanu, Editura Humanitas). Ebook gratuit.
Versificări moderne ale unor psalmi (realizate de poetul și profesorul Florin Lăiu, pe blogul personal).
Grăuntele de muștar
Evangheliile tac despre fizicul lui Hristos. Plete? Ochi căprui? Ten măsliniu? Robert Powell style? Nu știm. Nu asta contează. Frumusețea Lui derivă întâi de toate din autenticitate. El e frumos pentru că este sută la sută adevărat. Este totuna cu adevărul. Veridicitatea oricui și a orice se verifică prin alăturare cu El.
Vezi Frumusețea lui Hristos, așa cum o descrie psalmistul în Psalmul 45 (articol semnat de Florin Bică).
Din Psaltire, cântarea de la numărul 23 beneficiază de cele mai multe aprecieri. Probabil că mulţi dintre noi ştiu acest psalm pe de rost. Îl putem relua și pe gândite? La pas, să-i aflăm un rost personal?
Parcurge Psalmul 23, pe gândite, o prezentare a celui mai cunoscut psalm (articol semnat de Christian Sălcianu).
Poezia ebraică stătea în structură, nu în rimă. Pentru noi, poezia e în primul rând rimă. Or, a transpune psalmii în poezii „moderne” presupune a modifica structura, a adăuga cuvinte, a scoate altele. Și aproape nimeni nu a cutezat să facă acest lucru, considerat un abuz nepermis asupra textului sacru. Dar, acum 350 de ani, un mitropolit a avut acest curaj, și a făcut-o pentru a da un suflu nou vieții de devoțiune personală și rugăciune a enoriașilor săi.
Citește Psalmul 22/23 în versiunea versificată a mitropolitului Dosoftei (1673) (articol semnat de Cristi Sava).
PSALM
de Tudor Arghezi
(Versuri, București, Editura Minerva, 1988, p. 291)
Am fost să văd pe Domnul bătut de viu pe cruce
Singur în câmp cu corbii și-a cerului rășină
Uitându-se la soare cum sângerat se duce,
Cu care se simțise la fel, de-o rădăcină.Și soarele se duce. În zări un șir de care
În pulberea fierbinte plângea din roți și osii,
Iar pui de corbi cu pliscul deschis pentru mâncare
Săreau în jurul mumii prin spinării și bozii.Opaițele nopții s-aprind la mii de poștii,
Din țări în țări de stele, din ce în ce mai sus.
Din fundul Mării Moarte până-n văpaia Cloștii
Nu-i nimenea nemernic și singur ca Isus.Ne-am așteptat un înger să-aducă-ne isòp,
Am așteptat din ceruri un semn, o-mbărbătare,
Devreme ce-nțeleptul a fost trimis cu scop,
Să moară printre oameni vândut prin sărutare.Și se făcu-ntuneric, tăcere și răcoare.
Ultimul cuvânt
În bestseller-ul Cărțile care ne-au făcut oameni (editor Dan C. Mihăilescu, Humanitas), pictorul Ștefan Câlția mărturisește, în capitolul „Scrisul ca o cale”, influența Bibliei asupra unei persoane iubite.
„Bunica Eudochia rostea totul blând, cu vorbe bine alcătuite. Ascultam cum cuvintele curg limpezi și frumoase. Bătrâna, cu mersul greu, păzea oalele de pe plită și, când clocotul îi dădea răgaz, se răsucea spre masa unde era cartea și citea. A citit toată viața aceeași carte. Aveam mai bine de 40 de ani când mi-am dat seama că bunica mea cu patru clase vorbea atât de frumos pentru că toată viața ei a citit Psalmii.”
Drumul spre Emaus
© 2022–2024
Editori:
Florin Bică, Florin Matei, Cristi Sava, Christian Sălcianu.
Ar mai fi
Seria comentariilor John Phillips
Comentariu asupra Psalmilor 4 volume
Un comentariu expozitiv
Editura Stephanus
2012
Ce frumoasă parafrazare a versetului de aur! 💛