Cartea Drumul spre Emaus le propune cititorilor un veritabil ocol al Bibliei în 52 de interviuri și, totodată, o metodă încurajatoare de a (re)descoperi textele sacre ale creștinismului.
Astfel, în locul tradiționalei „citiri la rând” a Sfintelor Scripturi, fondatorul proiectului, Christian Sălcianu (aici în rolul unui Phileas Fogg avântat curajos pe tărâmul spiritual), și invitații săi la dialog le adresează tuturor celor interesați de studierea și de înțelegerea Bibliei o invitație inedită: să citească Cuvântul scris al lui Dumnezeu pe sărite, adică nu în ordinea canonică a cărților biblice, și totuși integral și urmărind un fir anume. Scopul unei astfel de citiri nu este căutarea originalității cu orice preț, ci evadarea din rutina aceea care, adeseori, și pentru mulți, a zădărnicit planurile de a parcurge toată Biblia.
Miza cărții Drumul spre Emaus este însă mai mare de atât, și anume să ajute cititorii să treacă de la acea lectură a Bibliei al cărei țel este simpla familiarizare cu conținutul acesteia la o investigare serioasă și amănunțită a conținutului Cărții cărților, la o aprofundare cutezătoare a sensurilor ei și, bineînțeles, la descoperirea relevanței pe care textele sacre, scrise cu mii de ani în urmă, o pot avea – la nivel individual, de biserică și de societate – în prezent.
Cartea se distinge prin pluralitatea celor intervievați, clerici și laici deopotrivă, dovedind cu prisosință că „săparea și recoltarea ogorului” biblic nu e apanajul celor cu studii teologice. Dimpotrivă, laicii care au participat la realizarea acestui proiect editorial, având ocupații dintre cele mai diverse, au arătat că interesul și pasiunea lor pentru Biblie pot fi la fel de mari ca ale celor care au făcut din studierea Scripturii o profesie. Femei și bărbați, de la tineri liceeni și absolvenți de facultate până la pensionari trecuți prin școala vieții, cei 50 de intervievați prezenți în cele 440 de pagini ale cărții reflectă o binecuvântată diversitate și o oglindă cinstită a Bisericii de azi.
Interviurile din Drumul spre Emaus sunt de fapt dialoguri, în care, adeseori, întrebările deschid perspective multiple și frumos nuanțate sau reprezintă în sine comentarii ample cu privire la textele biblice sau felurite stări de fapt. Răspunsurile, la rândul lor, degajă prospețime, reflectă apartenența la o școală de gândire sau alta, lansează ipoteze, subliniază certitudini, deschid orizonturi, pun punctul pe „i”, cercetează duhurile și trimit, fără doar și poate, către Marele Învățător și Mântuitor Isus Hristos.
Titlul cărții – Drumul spre Emaus – se concretizează astfel ca metaforă ce sugerează că lecturarea celor 52 de interviuri va însemna pentru fiecare cititor în parte o călătorie prin care se va trece de la nivelul de „ucenic plictisit” sau „discipol descurajat” la acela de „creștin viu”, în care înțelegerea Cuvântului a aprins nu o lumină, ci chiar Lumina lumii.
Autorul cărții, realizator al interviurilor, este pastorul Christian Sălcianu (n. 1976), care are o experiență bogată și relevantă în domeniul editorial. Fondator și redactor-șef al revistei de spiritualitate creștină Pro Logos (2002–2006), fondator și manager al Editurii Advent (2006–2011), redactor-șef al Editurii Viață și Sănătate (2012–2014), actualmente director al școlii biblice prin corespondență Adventist Discovery Centre (UK & Ireland), Christian Sălcianu este pasionat de popularizarea textului biblic către un public divers din perspectiva apartenenței religioase și confesionale, a vârstei, a nivelului de educație și a orientărilor ideologice. Drumul spre Emaus este prima sa carte.
INVITAȚIE LA LANSARE
Editura Viață și Sănătate are plăcerea de a vă invita la lansarea cărții Drumul spre Emaus. Evenimentul va avea loc în data de 20 aprilie a.c. (ora 18:00) la Biserica Adventistă „Balta Albă”, strada Ticuș nr. 7 (sector 3, București).
Vor fi prezenți autorul cărții, pastorul Christian Sălcianu, și pastorul Adrian Neagu, redactorul-șef al Editurii Viață și Sănătate, alături de mulți dintre cei intervievați în cadrul proiectului.
Vă așteptăm cu drag.
Vom reveni în cursul săptămânii viitoare cu informații despre prețul cărții și un discount special, precum și cu detalii despre modalitățile de achiziție prin Editura Viață și Sănătate și rețeaua de librării Sola Scriptura.
RECOMANDĂRI DE CARTE
„Interviurile cuprinse în acest volum sunt deschizătoare de perspective prin răspunsurile date, dar mai ales prin întrebările puse, care «scormonesc» textul biblic, așază lucrurile în imaginea de ansamblu și provoacă la perspective proaspete și meditații profunde. Ineditul acestei cărți este că cititorul poate porni oricând la drum în demersul de a parcurge Biblia într-un an și, răspunzând la întrebările din carte, își poate alcătui propriul volum de interviuri cu sine însuși.”
Cristinel Sava, doctor în filologie (membru al comisiei de revizuire a Bibliei în traducerea lui Dumitru Cornilescu – EDCR)
„Creativitate, ingeniozitate și inovație – iată ce i-a caracterizat pe inițiatorii proiectului Biblia, într-un an. Conceput într-un mod inedit, ca o culegere de interviuri publicate online pe parcursul unui an, proiectul a avut ca punct terminus editarea cărții Drumul spre Emaus. Cei intervievați au trebuit să răspundă competent unor întrebări inteligent meșteșugite, care implicau fie explicații mai ample, fie răspunsuri-fulger.
În acest ambițios și provocator demers s-au alăturat o mulțime de curajoși, alcătuind o structură de mare diversitate. Personalitatea lor și-a pus amprenta asupra fiecărui capitol în parte. Dincolo de diferențele stilistice, se observă strădania intervievaților de a descoperi noi valențe ale învățăturilor biblice.
Îmi doresc ca această carte să stârnească interesul cititorului de a continua studiul biblic sub călăuzirea Domnului Isus, pe drumul spre Emaus!”
Steliana Sandu, doctor în științe economice
„Prin Drumul spre Emaus, inițiatorii proiectului «Biblia într-un an» le evocă cititorilor o călătorie. Cititorii însă nu călătoresc solitari: autorii îi însoțesc.
Când peisajul biblic pare cunoscut, întrebările creative adresate drumeților îi provoacă să-L descopere pe Isus Hristos, Cel reflectat de întreaga Scriptură. Și când în cele din urmă ajung în Emaus, adică atunci când termină de citit Biblia într-un an și Îl recunosc pe Isus în textele ei, vor dori să le spună și altora. În cuvintele Bibliei, se vor întoarce la Ierusalim. Dar nu vor călători solitari: Isus le va fi alături. Așa că… te invit pe Drumul spre Emaus!”
Dan-Adrian Petre, doctor în teologie (profesor de teologie sistematică – Universitatea Adventus, redactor-șef TheoRhēma)
RESURSE
Pagina cărții „Drumul spre Emaus” va fi permanent actualizată cu cele mai noi informații și resurse (PDF, clip, grafică, etc.)
Drumul spre Emaus
© 2022–2024Editori:
Florin Bică, Florin Matei, Cristinel Sava, Christian Sălcianu.Contact:
info@drumulspreemaus.ro sau pe Facebook.