8 Comments
Jan 20Liked by Christian Sălcianu, Florin Bică

Sunteți o echipă-bombă voi doi 💣

Să mă explic:

Aveți toată minuțiozitatea necesară proiectării ei (în replicile fine și pliiine-ochi de frumos, de poezie aproape), pentru ca să detunați cu răsunet (când spuneți adevăruri mari în deja caracteristicul umor).

Pe parcursul lecturii m-am înfiorat de câteva ori și am exclamat de mai multe ori "ce nebuni frumoși!"

Expand full comment
Jan 21Liked by Christian Sălcianu, Florin Bică

Pentru mine Geneza este usa deschisa larg prin care privesc Dumnezeirea. Primele 14 capitole sunt cele mai minunate. In Gradina Edenului am descoperit omul inzestrat cu partasia de natura divina si am inteles ca asta asteapta Dumnezeu de la cei care vor sa fie mantuiti. Capitolul 4 mi-a descoperit aparitia inchinarii la soare prin fuga lui Cain spre rasarit. Tot aici am descoperit rautatea omului care a atins cota maxima in al saptelea urmas al lui Cain, Lameh. Cantecul lui plin de rautate ma face sa inteleg ca el este ucigasul lui Cain. Capitolul cinci mi-a descoperit frumusetea umblarii cu Dumnezeu prin minunatul Enoh. Uitandu-ma cu atentie la capitolul 11 si calculand spita neamului lui Sem am ajuns la concluzia ca Sem avea 460 de ani cand Avraam a parasit tara lui la chemarea Domnului. Cand Avraam a intalnit pe Melhisedec, dupa biruinta asupra imparatului Sinearului( Babilonul de mai tarziu), Sem avea in jur de 471 de ani, lucru care m-a facut sa inteleg ca el era Melhisedec, imparatul Salemului( Ierusalimul de mai tarziu). Sigur sunt multe intrebari asupra acestui aspect, dar logica spune clar ca Melhisedec era om si daca nu avea spita de neam, inseamna ca Domnul a ,,sters-o" prin potop. Sunt doar gandurile mele!! Sa auzim de bine!!

Expand full comment
Jan 21Liked by Christian Sălcianu

Maraton solicitant. Recunosc ca daca incepeam anul cu Geneza imi pierdeam de mult elanul. Multumesc pentru "noua ordine".

Pentru mine, smoala folosita ca var la construirea Turnului Babel (daca varul nu insemna un aliaj pentru lipit) atunci acea constructie era de o uratenie nemaipomenita. Nu prea am vazut case varuite in negru lucios, il inteleg pe Dumnezeu ca s-a suparat.

Nu cred ca Eva este mai vinovata decat Adam si totusi, traditional ne place sa aratam cu degetul intr-o singura directie...

Subiectul "rasului" mi-a atras si mie atentia...se rade cam mult in geneza fara sa fie "la urma".

Am cateva dileme legate de gen 32:1-2, chiar este vorba de despre "ingerii lui Dumnezeu"?

Iosif implementeaza un sistem in Egipt prin care a cincea parte era data lui Faraon din roade, de ce nu a zecea?

Expand full comment