7 Comments
Mar 11, 2023Liked by Christian Salcianu

Nu stiu daca voi v-ati intrebat cine a fost Haman si de ce a avut o ura atat de mare impotriva iudeilor. Haman era un descendent amalecit pe linie regala. (Agag era un titlu pe care-l purtau regi amaleciti cum era faraon la egipteni). Ura amalecitilor impotriva iudeilor a dainuit timp de sute de ani, de la iesirea din Egipt si pana pe timpul Esterei. Balaam a proorocit printre alte lucruri minunate, ca puterea lui Israel se va ridica mai presus de Agag- Num. 24, iar Domnul ii spusese lui Moise ca va sterge de sub soare pomenirea lui Amalec. Cand in capitolele finale ale lui Estera se spune ca au fost ucisi si copiii lui Haman, aceasta profetie spusa pe timpul lui Moise s-a implinit la litera. Sunt multe chestii interesante in aceasta carte daca sunt probate cu istoria si cu profetia din Daniel si Apocalipsa. Asa afli ca Ahasveros a fost Imparatul Xerxe I, fiul lui Darius I sau Darius Istaspe de care aminteste Eminescu. El este imparatul al patrulea din Daniel 11.2 care a strans multe bogatii si a rasculat totul impotriva grecilor, el este imparatul care care a poruncit biciuirea marii cu 300 de lovituri din cauza furtunii care a intarziat imbarcarea armatei spre Europa. Pentru aceasta lupta impotriva grecilor avea el nevoie de banii iudeilor care se ridicau la suma imensa de 10 mii de talanti de argint. Cat priveste decretul de moarte impotriva iudeilor isi va gasi corespondentul in decretul de moarte din Apocalipsa 13, la finalul timpului. Din fericire, acest decret va avea finalul exact al decretului din timpul lui Ahasveros.

Expand full comment
author

Fac o conexiune cu ceea ce a spus Ioana, și am pus textul în casetă aparte.

„Să te trezești că lupți împotriva împăratului e cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla. La fel va fi și la finalul lumii, când unii se vor trezi că Împăratul nu-i cunoaște (Matei 7:21-23).”

În ziua aceea, despre care scrie Apocalipsa, se vor trezi unii că au prigonit pe mireasa Împăratului... Unul ca Saul s-a întors la timp, și a devenit Pavel. Alții vor merge până la capăt.

Mulțumim Domnului că ne luminează să pricepem din scrierile vechi adevăruri pentru vremuri viitoare.

Expand full comment
Mar 11, 2023Liked by Christian Salcianu

Felicitări doamna profesoara, ați atins toate punctele in cel mai amănunțit mod. Nu mai am nimic de adăugat se vede ca sunteți un om minunat și care încercați ca orice lucru sa-l dezbateri minuțios. Mi-as dori ca învățământul nostru sa aibe mulți profesori ca Dvs. As Adaugă totuși un lucru , am ascultat cu mulți ani in urma o predica care făcea o paralela între Estera și evenimentele finale. Putem sa ne gândim si la acest lucru când citim Estera.Va doresc o săptămâna binecuvântata pe drumul spre Emaus.

Expand full comment
Mar 12, 2023Liked by Christian Salcianu

Frumusețea stă în ochii cititorului. Vă mulțumesc pentru generoasele aprecieri!

Într-adevar cartea Estera seamănă cu istoria mântuirii.

O săptămână plină de biruințe să aveți!

Expand full comment
Mar 12, 2023Liked by Christian Salcianu

Mie mi-a vorbit mult decretul imparatului. Cum este sa dai un ordin, lege, decizie fara sa te gandesti la toate subtilitatile ei. O decizie care poate afecta exact ceea ce iubesti! Suntem atat de aprigi la manie si atat de lejeri in a lua decizii care "aparent" nu ne afecteaza.

Mi s-a parut interesant si modul de rezolvare a unui ordin care NU putea fi anulat. Pana la urma, evreii au trebuit sa lupte pentru ei. Nu pot sa nu o leg aceasta actiune de un razboi de langa noi. Daca ai ucis din dreptate, si prigonesti din dreptate, nu te atinge de "averile lor". Asa demonstrezi cat este de drept si corect. Asa vezi cine este agresorul de fapt.

Intrebarea scurta: "Ce se alege de oamenii care se lasă „biruiți de o supărare” (2:21)? Vor fi spânzurați de ea." cat si raspunsul poate fi considerata o MAXIMA CELEBRA.

In rest, am renuntat sa mai fiu un adept al eroismului sau al sacrificiului. Nu aduce nimic bun decat moarte fizica sau spirituala. Dumnezeu sa aiba mila de cei in astfel de pozitii care trebuie sa decida asupra vietii si a mortii altora.

Expand full comment
author
Mar 12, 2023·edited Mar 12, 2023Author

Și eu am fost mereu uimit de inflexibilitatea legilor mezilor și perșilor (vezi Daniel 6:12, ultima parte). De-aia unul ca Daniel a sfârșit seara în groapa cu lei, deși împăratul și-a dat seama de prostie/amăgire și s-a străduit să găsească o portiță de scăpare (vezi v. 14).

Istoria se repetă la literă cu evreii din vremea Esterei - în loc ca împăratul să zică stop, am greșit, era să facem o prostie, zice: aveți dreptul să vă apărați. Ca dovadă cam câtă valoare se punea pe viețile oamenilor. La fel ca azi, în războiul pe care nu-l numești...

Și se repetă :) mereu: în loc să recunoaștem că am greșit (acolo unde am greșit), dăm alte legi, peste alte legi... Nu am auzit de butonul “undo”?

Din toate Dumnezeu își ia slava, pentru că se arată că limitarea omului e ocazia lui Dumnezeu de a interveni.

Expand full comment
Jul 4, 2023Liked by Christian Salcianu

Mulțumesc, am citit cu plăcere. Mi-a plăcut în special actualizarea unora dintre realitățile cărții. Iar acesta este, pentru mine, un rezumat genial al cărții Estera: "Dumnezeu n-a plecat din poveste. El este, de fapt, povestea."

Expand full comment