3 Comments
User's avatar
Sandu Steliana's avatar

Bravo Cristi Sava, colegul meu din Academia Romana! Se vede ca ai aprofundat o cartea grea si ai reusit deslusirea simbolurilor ei . Sper sa fi adus mai multa lumina pt cititorul doritor sa studieze Apocalipsa! Personal, am retinut pt mine ce ai scris: “Promisiunea făcută Filadelfiei e extraordinară, dar aș vrea să subliniez că Laodiceea e singura care primește o declarație de dragoste surprinzătoare. Nu ne așteptăm ca, după atâtea mustrări și avertizări (ticăloși, nenorociți, „am să te vărs din gura Mea”), să urmeze ceva pozitiv, totuși Dumnezeu ne zice, laodiceenilor călduți: „Eu mustru și pedepsesc pe toți aceia pe care-i iubesc” (1:19). Mă emoționează până la lacrimi declarația și îmi dă imbold să fiu plin de râvnă și să mă pocăiesc”. Finalul e valabil si pt mine. Lacrimi de regret dar si de bucurie pt sansa nemeritata pe care o avem prin pocainta. ! Sper ca este si pt altii un indemn la marturisirea pacatelor si primirea iertarii de la Cel care si-a dat viata pentru ca noi sa avem o sansa la mantuire! Dupa cum ne asigura apostolul Ioan : “ Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca ORICINE crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica”.

Expand full comment
Ioana's avatar

Într-adevăr, chiar zilele trecute accentuam într-o discuție cu un prieten același aspect cu privire la Laodiceea - singura căreia i se spune că e iubită (avea nevoie, ca orice copil răzvrătit).

Legat de 3:15, explicația e simplă dacă privim puțin în istorie. Orașul Laodiceea ducea lipsă de surse de apă proprii, așa că apa rece era adusă din munți iar apa caldă, de la izvoarele termale fierbinți de la 10km sud de oraș, prin viaducte. Ambele surse ajungeau în Laodiceea la o temperatură medie, improprie pentru băut(rece) sau pentru baie(fierbinte), motiv de nemulțumire pentru rezidenți. (sursa: Comentariu cultural-istoric al Noului Testament - Craig S. Kenner).

De asemenea, ei aveau o industrie textilă înfloritoare care producea lână de calitate, o școală de medicină care producea un unguent pentru ochi și erau suficient de bogați încât după cutremurul din anul 60 d.Hr să refuze ajutorul împăratului roman pentru a-și reconstrui cetatea și să o reconstruiască singuri. Cu toate acestea, celelalte imputări aduse bisericii Laodiceea și soluțiile oferite de Dumnezeu în 3:18 fac referire exact la bogățiile pe care le avea cetatea pe plan fizic, dar care lipseau bisericii în plan spiritual.

Mulțumesc mult pentru răspunsul la 19:10 (mi-a clarificat o dilemă mai veche) și pentru interviu.

Iar finalul interviului e la fel de frumos și încurajator ca și versetul pe care-l comentează.

Spun și eu, ca apostolul: "Amin! Vino Doamne Isuse!"

Expand full comment
Horia Ungurean's avatar

Pentru ca stiam ca va fi o saptamana incarcata am decis sa ascult aceasta carte a Bibliei in format audio. Mi s-a parut toata saptamana ca sunt intr-o piese de teatru grecesc cu corul care tinea naratiunea. A fost foarte interesanta aceasta experienta. Cel mai mult m-a marcat Cap 12:16. Pamantul este locul unde a fost aruncat Balaurul (Sarpele), iar pamantul este cel care ii ofera ajutor femeii. Nu am vazut niciodata rolul atat de important al pamantului. Nu as marge la interpretari moderne si anume de glob, planeta dar nici la continente destiute pe vremea lui Ioan. Mergem mai departe

Expand full comment