6 Comments
Aug 4, 2023Liked by Christian Salcianu, Florin Bică

Interesante raspunsuri, de la o studenta ( acum la Scoala doctorala a Universitatii Bucuresti) , pe care o apreciez mult ! Avem de invatat din experienta personajelor acestei carti a Bibliei, pt ca in diferite momente ale vietii noastre ne putem regasi in “pielea lor”. Cine nu invata din istorie, mai ales din cea biblica , in care Dumnezeu e Profesor desavarsit, este condamnat sa o repete, poate la cote si mai inalte ale raului ( ca in zilele noastre). Succes in continuarea Drumului spre Emaus, pe care imi place sa merg si eu cu voi! Slava Domnului ca a facut posibil, prin efortul comun al unor oameni studiosi, acest demers deosebit !

Expand full comment
Aug 7, 2023Liked by Christian Salcianu

Vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase, sunteți o scumpă! 🤗

Sper și eu ca acest proiect să trezească mai departe în mulți apetitul pentru citirea Scripturii! 🙏🏻

Expand full comment
Aug 6, 2023Liked by Christian Salcianu

Doua intrebari simple:1. Unde? cand ? si De ce a disparut Cortul Intalnirii? Si care a fost forma care l-a inlocuit?

2. Cum arata coiful lui Goliat? Sfanta traditie ne spune ca "În furia sa, şi-a ridicat coiful care-i proteja fruntea și s-a avântat cu ură puternică să se răzbune pe dușmanul său" insa fara un suport Biblic...se pare...

Expand full comment
author

#1 Cortul a fost înlocuit de templul de la Ierusalim, planificat de David dar construit de Solomon. Răspunsul va veni mai pe larg în următoarele cărți, vezi începând cu 1 Împărați 5 sau cu 1 Cronici 17.

#2. Cum arăta coiful lui Goliat? Nu știu mai mult decât ceea ce spune Biblia, în 1 Samuel 17:5, „pe cap avea un coif de aramă...” (evident, parte din armura vremii, vezi și celelalte elemente). Ce citezi nu e rău, dar nu e „sfântă tradiție” (nici măcar pentru autoarea acelor rânduri). Este mai degrabă, zic acum în dreptul meu, o proiecție logică.

Faptul că David a știut că îi va tăia capul (v. 46), că s-a pregătit cu praștia și pietrele (v. 40) și că l-a lovit în frunte (v. 49) îmi arată totuși că David a țintit zona cea mai vulnerabilă a uriașului.

Când am de armonizat diferite perspective sau rapoarte ale unui eveniment este important să cercetez să înțeleg: este acolo o contradicție? sunt omise anumite elemente? este loc de a vedea din mai multe perspective? Spre exemplu aici: Da, Biblia nu spune că Goliat și-a dat coiful jos, dar nici nu exclude o așa posibilitate. Dimpotrivă, detaliile de mai sus din strategia lui David și execuția ce a urmat îmi creează cadrul ca o așa variantă să fie foarte plauzibilă.

Expand full comment
Aug 13, 2023Liked by Christian Salcianu

#1 daca legam cortul de prezenta chivotului se pare ca acesta din urma poposeste prin casele unor persoane Abinadam (2 Sam 6:3) si Obed-Edom (2 Sam 6:10). Nu stiu ce s-a intamplat cu celelalte elemente de mobiler ale Cortului dar piesa cea mai importanta exista...binenteles pana va disparea si ea. Probabil undeva Cortul isi inceteaza existenta pentru ca:1. se deteriorase complet, 2. din punct de vedere strategic ar fi fost un punct vulnerabil permanent si 3. semintiile erau mult mai imprastiate geografic acum decat o gramada de corturi in pustie.

#2 recent a fost un film la TV cu batalia dintre David si Goliat unde Goliat isi scoate coiful in dispret. Artistic da foarte bine insa cred tehnologia de prelucrare a metalelor din acea vreme nu permitea crearea unui coif mai complex decat un ceaun care doar trebuia pus pe cap, Filmele ne induc mult in eroare ex. soldat imbracat in armura de sec XVI intr-o batalie care istoric a avut loc in sec, XIV.

Este clar ca David a tintit o zona foarte vulnerabila a copului uman insa cred ca aici conteaza mai mult precizia (binenteles exersata - nu cred ca David a tras cu prastia pentru prima data atunci) decat gestul arogantei adversarului.

Expand full comment
author

Ce zici de “meseriașii” aceștia?

“În tot poporul acesta, erau șapte sute de oameni aleși care nu se slujeau de mâna dreaptă; toți aceștia, aruncând o piatră cu praștia, puteau să ochească un fir de păr și nu dădeau greș.”

‭‭Judecătorii‬ ‭20‬:‭16‬ ‭VDC‬‬

Expand full comment