Așa cum am promis, este momentul unui scurt raport pentru toți prietenii și urmăritorii proiectului „Biblia, într-un an”. După primul trimestru, într-un demers pe care unii l-au numit „maraton”, iar alții „deliciu” – admitem :) ambele acuzații –, le raportăm cu bucurie prea aleșilor teofili cele ce urmează, în patru puncte:
1. Pagini de Scriptură
Am citit în primul trimestru al anului 2023 următoarele cărți biblice:
în ianuarie: Eclesiastul, Marcu, Geneza, Psalmii (I, #1–41);
în februarie: Iov, Cântarea cântărilor, Iona-Naum-Amos, Filipeni;
în martie: Ezechiel, Estera, Osea, Exodul, Psalmii (II, #42–72).
Cu alte cuvinte, 14 cărți biblice – 13 citite integral, iar Psalmii, parțial.
(Băiatul unor prieteni ne-a transmis, la un moment dat, și statistica legată de câte pagini, câte capitole, procentaje… Așteptăm cifrele actualizate într-un comentariu, mai jos.)
Credem că am propus o abordare diversă: din Vechiul Testament – cărți de înțelepciune, de poezie și de istorie, profeți mari și mici; din Noul Testament – epistolă și evanghelie. De asemenea, la nivel cantitativ, am urmărit o abordare echilibrată proporțional între VT și NT. Dacă o săptămână a avut doar o carte/câteva capitole, a fost timp suficient pentru compensare cu vreo restanță sau o citire în avans a unei cărți mai voluminoase.
2. Cifre din contoare
Într-un ritm alert și constant (la nivel săptămânal), am publicat 16 articole, dintre care două introductive, unul despre o emisiune TV dedicată proiectului și 13 interviuri bogate.
Invitații au venit din medii profesionale diferite – redactor, pastor, consilier de cupluri, capelan, trezorier, profesoară, geograf, expert în comunicare, realizator TV – și chiar din țări diferite – România, Mexic, Franța și Canada.
Am depășit 500 de abonați, ceea ce ne arată o adevărată biserică online.
Cât privește numărul efectiv de cititori, aceștia sunt mult mai mulți, fiindcă ținta fiecărui interviu publicat este de 1.000 de vizualizări. Cele mai recente două au atins 749 (Psalmii II) și 883 (Exodul). Altele au trecut mult peste…
Top cinci, la momentul acesta, sunt următoarele cărți biblice:
Eclesiastul (1.868)
Cântarea cântărilor (1.585)
Marcu (1.400)
Estera (1.306)
Iov (1.186)
Totodată, articolele introductive au atins 1.785 de vizualizări – „Biblia, într-un an” – și 1.044 – „De ce să citesc Biblia?”.
Nu facem numărătoarea poporului pe seminții, dar merită știut că, însumate, articolele au dus la deschiderea paginilor de peste 19.000 de ori. (Proiect numai bun de sponsorizat, nu?)
3. Reacții primite
Ne-am bucurat de primirea a nenumărate reacții, unele pe rețelele unde am distribuit articolele și interviurile (WhatsApp, Facebook, Messenger), altele pe Substack, sub formă de comentarii, și chiar și pe e-mail, discret, dar la fel de încurajatoare.
Le mulțumim tuturor cititorilor și prietenilor care cred în noi, în special celor ce ne-au distribuit unor cercuri mai largi – prietenul care distribuie către prieteni, pastorul care le dă mai departe bisericilor lui, administratorul care ne pune într-un newsletter, realizatorul TV care dedică o emisiune proiectului.
Reluăm patru reacții dintre multele primite în primul trimestru:
„Ce frumos! Când ți se explică ce nu înțelegi legat de Biblie, ai citi-o apoi de o mie de ori.” (M.)
„O înțelegere nouă pentru mine. Există multe noutăți pe care nu le-am înțeles până acum. Mulțumesc.” (L.)
„Să știi că mi se pare foarte util ceea ce faceți. Sunt convins că nu vă e ușor. Cred însă că acest mod de citire a lumii și a Bibliei este necesar. Eu mă regăsesc în multe lucruri pe care le scrieți.” (A.)
„Sunteți deschizători de drumuri și de minți.” (S.)
4. Win-win-win
Trei câștiguri pe care nu avem voie să le ținem ascunse:
oamenii citesc Biblia, iar unii chiar aveau nevoie de un astfel de nou impuls, original, proaspăt și constant;
conținutul este divers, dat deopotrivă de natura exploratoare a interviului și de stilul personal al fiecărui invitat în parte;
reacțiile primite sunt generoase, încurajatoare, mai ales când vin însoțite de mărturii de genul: „Am fost foarte plăcut surprins să văd că multe postări [distribuiri ale articolelor pe Facebook] mi-au fost apreciate de către persoane neadventiste, prieteni, cunoscuți! Așadar (și numai din această privință) merită!” (A.)
În final, câștigul este al celui care citește.
Nu doar interviurile, ci mai ales Scriptura.
După cum stă scris:
„Cuvântul Meu care iese din gura Mea nu se va întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea și va împlini planurile Mele.” (Isaia 55:11)
Ce urmează?
În primul rând, continuarea lecturii... În luna aprilie citim cărțile:
Mica și Habacuc, urmând a le comenta cu pastorul Gabriel Ciocârlan, din Londra;
Apoi, o altă evanghelie, Luca, alături de lingvistul Cristi Sava;
volumul 2 al scrierii lui Luca – Faptele apostolilor – va fi comentat alături de doi invitați cu multe fapte creștine la activ, Cătălin Soare și Adrian Vinereanu;
iar 1 Corinteni (epistola lui Pavel) va fi discutată cu pastorul și profesorul Beniamin Chircan.
Pe termen mediu gândim ca, spre finalul anului, să dăm spre publicare aceste interviuri în forma unui volum cu titlul Biblia, într-un an, ajungând astfel la mai mulți oameni care să găsească frumos Cuvântul lui Dumnezeu. Reacțiile voastre ne vor ajuta să ne orientăm mai bine.
Vă mulțumim și mergem mai departe pe Drumul spre Emaus.
(Christian Sălcianu și Florin Bică)
Eu am citit sau am ascultat (în română și/sau engleză) toate cărțile de mai sus. Cine mai este „la zi” cu lectura? ✋
Si eu sunt la zi cu lectura.