Știi că titlul e un oximoron. Cum să vinzi o așa carte? Obișnuiți mai degrabă cu superlativul, cu pleonasmul, cu exagerarea, titlul „Leading with a Limp” [Cum să conduci când șchiopătezi] vine ca o nepotrivire, o incompatibilitate, dacă nu chiar o contradicție. Sigur un paradox.
Gândim că liderul ori e suprem, fără cusur, mesianic, mai presus cu un cap ca gloata, ori nu mai e. Deloc. De parcă n-ar fi fost suficientă mirarea din titlu, proptindu-se în baston, autorul Dan Allender dă și subtitlul: „Profită din plin de slăbiciunea ta cea mai puternică” [Take Full Advantage of Your Most Powerful Weakness]. Clar că sună pe dos.
Dacă te țin curelele pentru un autor care nu-ți spune ce înger de om ești, ci cum să-ți recunoști falimentul într-un mod constructiv pentru a conduce după voia lui Dumnezeu (în biserică, la serviciu sau în familie), vezi aici vreo zece gânduri. Sunt tot atâtea sublinieri pe care mi le-am făcut pe cartea lui Allender. Cuvinte pline de paradox și de inspirație, pe drumul deschis de apostolul care zice „când sunt slab atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:10):
1. Pe urmele cui ești?
„Dacă ai ales să-L urmezi pe Dumnezeu, atunci să știi că ai fost chemat să conduci.”
“If you are a follower of God, then you are called to lead.”
2. Doamne, stai un pic, că eu nu asta urmăresc!
„Dumnezeu pare că-i alege ca lideri pe cei ce nu vor să slujească. Obiceiul Lui e acela de a-i chema pe liderii care ezită.”
“God seems to choose leaders who don’t want to serve. [It is] God’s habit of calling reluctant leaders.”
3. De ce ne e teamă să facem pasul?
„Nimeni nu poate intra pe terenul accidentat al leadershipului fără a călca și strâmb.”
“No one can enter the tough terrain of leadership and not fail.”
4. Alege tu răspunsul bun:
„Sunt doar trei răspunsuri posibile în fața absurdității leadershipului: preiei controlul, dai bir cu fugiții sau cazi la pământ.” (le vezi mai jos)
“There are only three possible responses to the absurdity of leadership: control, flight, or brokenness.” [addressed below]
5. Urmărești să preiei controlul? Vei pierde oamenii cei mai buni…
„Leadershipul vine cu o ciudățenie de paradox: cu cât cauți să-ți ascunzi mai mult sau să-ți cosmetizezi slăbiciunea, cu atât vei simți nevoia de a-i controla mai mult pe cei pe care-i conduci, vei deveni mai nesigur și vei impune reguli mai rigide – până acolo încât, în cele din urmă, îi vei face să plece pe cei mai buni oameni pe care-i aveai.”
“The strange paradox of leading: to the degree you attempt to hide or dissemble your weakness, the more you will need to control those you lead, the more insecure you will become, and the more rigidity you will impose—prompting the ultimate departure of your best people.”
6. Te gândești s-o iei la fugă? Nu uita că…
„Îi putem conduce pe alții la Dumnezeu doar până la punctul în care conștientizăm cât de mult fugim noi de El.”
“We lead others to God only to the degree that we are aware of how much we flee him.”
7. Ai căzut? Ești vrednic să te ridici.
„Secretul teribil al leadershipului și al vieții: reușim să cădem cu adevărat doar atunci când cădem de pe tron.”
“The terrible secret about leadership and life: we achieve brokenness by falling off our throne.”
8. Vei dezamăgi vreodată?
„Un bun lider va reuși, în timp, să-i dezamăgească pe toți.”
“A good leader will, in time, disappoint everyone.”
„Te vor disprețui mulți ca să ajungi să te prețuiască Unul.”
“You disappoint many to please One.”
9. Paradoxul leadershipului
„Dumnezeu spune: am un plan anume pentru toate greutățile prin care treci, acela de a descoperi paradoxul oricărui leadership – slăbiciunea înseamnă putere.”
“God says, I have a great purpose for your suffering, and that is to reveal the paradox of all leadership: weakness is strength.”
10. Cazi. Dar nu pe spate.
„Cu cât trăiesc mai mult, cu atât cad mai mult. Cu cât cad mai mult, cu fața înainte, și sunt prins de brațe pline de har, cu atât mesajul Evangheliei este mai clar descoperit în mine.”
“The more I live, the more I fail. The more I fail, fall forward, and am caught by the arms of grace, the more I reveal the message of the gospel.”
„Cu cât mergem mai departe ca deschizători de drumuri, în timp ce căutăm să devenim cei din urmă și cei mai neînsemnați în organizațiile noastre, cu atât suntem mai asemenea Celui ce este Alfa și Omega, căruia dorim să-I aducem slujirea noastră.”
“The more we walk the path first, while becoming last and least in our organisations, the more we become like the Alpha and Omega whom we long to serve.”
Te-ai gândit să lucrezi în publicitate? Great selling of this book! 👍🏻
Nr 2 e atât de frumos - El e, într-adevăr, Cel mai mare Artist - unde noi nu vedem decât "bube, mucegaiuri și noroi" , El naște mereu "frumuseți și prețuri noi".
Am experimentat adevarul sublinierilor tale ca director de departament in institut de cercetare stiintidica din Academia Romana si ca director de proiecte de cercetare nationale si internationale. Am simtit si gustul amar al dispretului celor care nu considerau ca “ slabiciunea este putere”. Dar, am avut succes atunci cand am avut “ puterea vulnerabilitatii”, data de Dumnezeu, pt ca oamenii sa vada ca “ in slabiciune, puterea lui Dumnezeu se arata ca fiind desavarsita”. De aceea, “ ma voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare”.